Sök Sök på hela TimraHus.se

Skog och insektsskador

Gran, Ek eller Fura? Vilket träslag är egentligen bäst? Torkning, avverkning, röta och trägnagare. Vilka egenskaper har egentligen de olika lövträden? Frodvuxet eller magert långsamt växande? Allt om de olika trädslagen diskuteras i denna kategori.


Moderatorer: Tjalle, TW, Pelle

Skog och insektsskador

Inläggav Tjalle » 2008-03-03 20:28

Skadeinsekterna brukar indelas i primära och sekundära.De primära angriper fullt friska träd antingen som larver eller som fullbildade.Hit hör snytbaggen och alla barr-och bladätande skadeinsekter.De sekundära skade insekterna angriper oftast försvagade,döende eller averkande träd.

Gränsen mellan dessa två grupper är emellertid inte skarp.Vissa insekter,tex granbarkborren,är vid normal förekomst utpräglat sekundär,men vid massförökning som nu efter alla stormar primär.Uttransporten av virke efter stormen Gudrun var kanske bara en början.

Nu befara skogsexperterna att lika mycket virke till kan behöva köras ut för att rädda stående skog från massdöd orsakad av granbarkborren,som är det största hotet om det blir en varm sommar.Här följer lite information om detta. http://www.svo.se/episerver4/templates/ ... x?id=37663
Tjalle
Administrator
Administrator
 
Inlägg: 263
Blev medlem: 2006-12-16 20:12
Ort: Ljungby


Granbarkborren

Inläggav Tjalle » 2008-12-17 19:22

Som det skrevs om i förra numret av tidningen http://www.sagisyd.se/
blev 2008 års angrepp av granbarkborren något mindre än 2007.600-800 000 kubikmeter skog dödades :(

Samtidigt var antalet angrepp fler än i fjol :shock:
Det finns alltså all anledning till fortsatt hög beredskap,om detta finns att läsa på sidan 8 i senaste numret av tidningen om hur man skall gå till väga med sin skog,men jag kan även ta upp det vid ett senare tillfälle framöver då det är viktigt.

Här kommer fakta om granbarkborren från stormåret 2005 som gäller än idag.Hälsn/Tjalle http://www.entom.slu.se/misc/granbarkborre.htm
Tjalle
Administrator
Administrator
 
Inlägg: 263
Blev medlem: 2006-12-16 20:12
Ort: Ljungby

Viltskador

Inläggav Tjalle » 2010-02-09 19:43

Rätt om granbarkborren hålls ganska så bra efter,så kan den ökande älgstammen även den ge stora skador,då på tallen, och tallplanteringar.Och det gör att allt fler skogsägare väljer gran,istället för tall, på marker som egentligen är lämpade för tall.

Det är givetvis mycket svårt att ha någon beredskap för detta,då älgarna redan är på de stora hyggerna efter Gudrun och Per,då med en ökad fodertillgång genom även lövuppslagen på hyggena.Hälsn/Tjalle
Tjalle
Administrator
Administrator
 
Inlägg: 263
Blev medlem: 2006-12-16 20:12
Ort: LjungbyÅtergå till Träslag - Gran Fura Ek Lövträd Tall Björk m.fl.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron