Sök Sök på hela TimraHus.se

Gallring

Gran, Ek eller Fura? Vilket träslag är egentligen bäst? Torkning, avverkning, röta och trägnagare. Vilka egenskaper har egentligen de olika lövträden? Frodvuxet eller magert långsamt växande? Allt om de olika trädslagen diskuteras i denna kategori.


Moderatorer: Tjalle, TW, Pelle

Gallring

Inläggav Tjalle » 2008-12-13 11:29

Då man gallra skogen överförs beståndets tillväxt på färre träd, och medeldiametern kommer att öka snabbare.Gallringen ger inkomster och är ett steg i danandet av god kvalitet, och framtida naturvärden.

Det är målsättningen med ditt skogsbruk, och de biologiska förutsättningar, i de enskilda bestånden som avgör när och hur gallringen görs.Om syftet med gallringen är kvalitetsskogsbruk och värdeuppbyggnad, ges ofta gallringen en annan inriktning än då inkomsten från gallringen sätts i första rummet.

http://www.svo.se/minskog/templates/gru ... sp?id=9316
Tjalle
Administrator
Administrator
 
Inlägg: 263
Blev medlem: 2006-12-16 20:12
Ort: Ljungby


Gallring

Inläggav Tjalle » 2009-11-11 19:35

Gallringseffekten, som är viktig för våran framtida skog,och som man kanske inte tala om så ofta.Det kan ju vara om ett bestånd som växer tätt,och vissa träd så småningom blir undertryckta och konkurreras ut av sina grannar.

Denna självgallring ger på sikt förluster av värdefullt virke.Genom gallring av skogen, kan man förekomma denna process om man gör det med nogranhet,och som ger bra resultat på det framtida virket :)

Mvh Tjalle
Tjalle
Administrator
Administrator
 
Inlägg: 263
Blev medlem: 2006-12-16 20:12
Ort: Ljungby

Gallring

Inläggav Tjalle » 2010-03-24 17:58

Ja nu är det inne och gallra i skogarna tycker "skogsfolket" så den kommer ikappp. Den,nästinpå maximala virkesproduktionen,då i ett bestånd i skogen, uppnås om man plocka ut träd så att beståndet hålls så tätt att
det ligger nära självgallringsgränsen.

När man gallra, som jag tycker är mycket viktigt och givande, och roligt :) för att få framtida timmer som har bra kvalite.Och som även på ett ekonomiskt sätt reduceras, alltså den totala virkesproduktionen under en omlopstid.

Det behöver emellertid inte betyda att volymen gagnvirke minskar eftersom gallringsskogen får grövre stammar,som är mycket bra för framtiden :D
Mvh Tjalle
Tjalle
Administrator
Administrator
 
Inlägg: 263
Blev medlem: 2006-12-16 20:12
Ort: LjungbyÅtergå till Träslag - Gran Fura Ek Lövträd Tall Björk m.fl.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron