Hej!
På timmerhusutbildningen var det en byggingenjör som föreläste om trädlära.
Han föreslog att man skulle timra dem första två varven med lärk för bättre motstånd mot fukt en vad furan är.
Men det är ju en kostnads och tillgångsfråga oXå!
Lärken har dåligt rykte i norden.
----------------------------------
~i Sverige sägs att lärkens kärna inte är varaktigare en furan.
~Lärkens virke vrider sig vid trokning. (
Lärken är småkrogig som ung, vilket ger tjurved nära märgen. Man bör nog timra med torkad lärk.)
~Spikarna kryper ur virket.
Jag håller nog med att det TROTS allt kan vara värt att testa.
Texten inunder är saxad i från Wikipedia, den fria encyklopedin.
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4rk
Lärk – det naturliga alternativet till tryckimpregnerat trä.
Lärkträd, lärk eller europeisk lärk (Larix decidua) är ett barrträd i familjen tallväxter som, till skillnad från de i Sverige betydligt vanligare granen och tallen, fäller sina barr på hösten. Lärkträdet ingår i släktet lärkar som rymmer cirka 10 arter. Den blir från 10 till 40 meter hög och blommar från maj till juni med rosalila blommor. Kronan är brett konisk med stark hängande grenar. Årskotten är gulbruna och nästan kala. Barren är mellan 10 och 37 mm långa med blekgrön ovansida och grönaktiga band på undersidan. Kottarna blir mellan 1,5 cm till 4,5 cm stora och med 25 till 50 fröfjäll.
Blommande lärkträdLärken är oftast odlad som prynads- elle skogsträd, men finns även förvildad. Dess utbredning är sporadisk men kan återfinnas i södra Sverige, Norge och hela Danmark. Ursprungligen från Alperna.
Lärkvirke har under senare tid upplevt något av en renässans som giftfritt alternativ till tryckimpregnerat trä i utsatta konstruktioner. Lärkträd har en ovanligt hög andel kärnved vilket gör det möjligt att såga upp trävaror av ren lärkkärnved med viss motståndskraft mot röta. Själva kärnveden har dock inte i sig väsentligt bättre egenskaper än furukärnved och är klart underlägsen impregnerat trä.