Sök Sök på hela TimraHus.se

Äldre timrat hus där vägg blivit borttagen

Är du nybörjare på timmerhus? Rädd för att ställa dumma frågor? Här hjälper vi till. Det finns ju inga dumma frågor.


Moderatorer: Tjalle, TW, Pelle

Äldre timrat hus där vägg blivit borttagen

Inläggav EJM » 2016-02-13 17:06

Hej,

testar att skriva här och höra om råd då jag inte på rak arm hittar någon besiktningsman med timringskunskaper. Det är så att jag och min sambo just nu funderar på att skriva kontrakt på ett äldre timrat hus från 1920. Det som gör oss lite tveksamma är att i början av 70-talet tog den dåvarande ägaren bort en tvärvägg och öppnade på så sätt upp på nedervåningen så att huset gick från att ha 4 rum till att i princip ha 2 rum. I samband med att detta gjordes satte sig golvet på övervåningen, det är fortfarande rejält ojämnt golv däruppe då ingen har bytt golvet sedan 70-talet. Enligt nuvarande ägare som tog över huset 2010 från samme ägare som tog bort väggen 1970, så ska det inte ha skett några mer rörelser i huset efter den initiala sättningen då väggen togs bort. Detta blir förstås hörsägen i andra led.

Men om man litar på det som de tidigare ägarna säger så har ju huset nu stått över 40 år sedan denna vägg togs bort. Skulle ni i så fall säga att vi kan lita på att det är stabilt som det är efter så lång tid, alltså att det kan räcka med jämna till och lägga nytt golv på övervåningen? Eller tycker ni att vi bör ha dit en fackman som kollar på det?

Har ni tips på någon besiktningsman/konstruktör med timringskunskaper som verkar i norra Sverige eller norra Finland?
EJM
Nying
Nying
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 2016-02-13 16:14


Re: Äldre timrat hus där vägg blivit borttagen

Inläggav honka » 2016-02-14 20:57

Har sett sådant förr, och oftast är det ju så att de som sågade upp timmerväggar inte förstått den bärande funktionen. Jag skulle definitivt ta dit en timmerman och titta på saken. Och jag skulle inte flytta in utan att det är åtgärdat. Antagligen svårt att se exakt vad som hänt utan att frilägga timret.
Jag har ett liknande problem i mitt timmerstugaprojekt, där man sågat upp en dörröppning för ett antal år sedan. Timmer väggen har börjat bukta. Jag kommer att använda ett par vevdomkrafter, lyfta och räta upp väggen med gåtar eller stödtimmer.
Tror att det finns "Avans timmermän" som du kan anlita.
honka
Nying
Nying
 
Inlägg: 8
Blev medlem: 2015-09-11 07:07Återgå till Nybörjare på timring

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron